Vad kan du göra för klimatet?

Klimatförändringarna är ett globalt problem och det är mycket som måste göras, bland annat av våra politiker. Men, även du och jag kan göra saker för klimatet. Tänkte tipsa er här om vad just du kan göra.

Bra saker du kan göra för klimatet

Tips 1: Res miljövänligt

Det finns en massa olika du kan göra, som att ta cykeln, eller gå. Det gör att du sparar energi, pengar, förbättrar din hälsa samt att du gör klimatet en tjänst. Du kan även åka kollektivt, eller samåka om du måste ta bilen.

Tips 2: Ät mer grönt och minska svinnet

Det är bra att planera det du ska köpa och äta. Det så att du inte behöver slänga en massa mat. I Sverige slänger vi i snitt en tredjedel av all mat vi köper. Det är dåligt för både klimatet och plånboken.

Byt ut traditionella klassiker såsom julskinka, korv och köttbullar på julbordet mot växtbaserade alternativ. Det är både hälsosammare och bättre för klimatet.

Tips 3: Byt till förnybart

  • Se över ditt elavtal och byt till förnybar el.
  • Installera solpaneler eller andra energieffektiva värmesystem om du till exempel bor i hus.

Tips 4: Spara energi (och pengar)

Skaffa en strömbrytare, dra ur sladden eller stäng av apparater som inte används. Annars kommer allt ligga och dra ström i standby-läget. Gör även smarta och energisnåla köp till hemmet och undersök hur energikrävande maskiner är innan du köper hem dem.

Tips 5: Konsumera mindre och smartare.

Genom att efterfråga varor som är hållbara och närproducerade så påverkar du handeln. Sedan kan du låta bli att köpa nytt. Byt med vänner, eller köp på second hand.

 

9 Dec 2019